Actueel

Meubellakken: keuzes, keuzes, keuzes....

Houten meubels verdienen een mooi en lang leven. Om ze dat te geven, is goede bescherming essentieel. Maar hoe bescherm je houten meubels het best? De keuze in lakken, oliën en waxen is groot. Allemaal geven ze hun eigen resultaten. In dit blog lees je over de verschillende opties en hun voor- en nadelen.

Keuze 1: dekkende of transparante meubellak

De eerste keuze bij het lakken van meubels, is tussen een dekkende of een transparante lak. Deze keuze is puur gebaseerd op smaak en het gewenste eindresultaat. Bij een transparante lak blijf je het hout en de nerven na de behandeling zien. Bij een dekkende lak geef je het hout een kleur. Een middenweg is er bijvoorbeeld met de whitewash. Deze laat de structuur van het hout zichtbaar, terwijl het toch een andere uitstraling krijgt.

De afgelopen jaren zien we dat de keuze grotendeels uitgaat naar een transparante afwerking. Houten meubels mogen vaak een robuuste uitstraling hebben. Denk maar aan de echte houten tafel of meubels van steigerhout. Om de natuurlijke look hiervan te behouden, is een transparante afwerking de enige optie. En deze trend lijkt voorlopig nog niet voorbij.

Keuze 2: olie, wax of lak

Als je gaat voor een transparante afwerking, blijven er verschillende keuzes over. De eerste is voor een olie of hardwaxsysteem. Deze systemen hebben een goed indringend vermogen, waardoor de natuurlijke look van het hout behouden blijft. Je levert daarentegen wel wat in als het gaat om bescherming. Olie en wax houden namelijk niet alles tegen. Knoei je met iets vets of gekleurds – bijvoorbeeld kerriepoeder – dan blijf je dit zien.

Een meubellak vormt een film over het hout. Deze biedt een betere bescherming tegen invloeden van buitenaf dan een olie of wax. Je ziet de laklaag echter wel zitten. Daardoor ogen lakken vaak iets minder natuurlijk. Bij de keuze tussen een olie of lak, kijk je daarom vooral naar het gebruiksdoel. Waar afwerking met olie genoeg is voor een houten kast, heeft een aanrechtblad of tafel van hout vaak meer te verduren. Dan zorgt lak ervoor dat het hout langer mooi blijft.

Keuze 3: matte of glanzende lak

Kies je voor een meubellak, dan heb je verschillende opties qua glansgraad. Over het algemeen geldt: hoe matter de lak, hoe natuurlijker het effect. Hout dat heel mat is afgelakt ziet er bijna net zo natuurlijk uit als hout dat is geolied. Waarom dan toch kiezen voor meer glans? Dat heeft te maken met de bescherming: hoogglans levert een sterker en duurzamer verfsysteem of dan extra matte lak. Zeker bij intensief gebruik kan een hogere glansgraad helpen om het hout langer mooi te houden.

Keuze 4: watergedragen of oplosmiddelhoudend

Ook in de samenstelling van de lak heb je meerdere keuzes. Traditioneel gebruiken meubelmakers lakken die gebaseerd zijn op oplosmiddelen. Deze zijn makkelijk in gebruik en drogen snel. Oplosmiddelen zijn echter niet goed voor het milieu en voor onze gezondheid. Zowel tijdens als na het lakken blijven er schadelijke stoffen vrijkomen. Ook als de meubels al in huis staan.

Watergedragen lakken hebben deze nadelen niet of veel minder. Daardoor zijn ze een gezondere keuze, zeker voor toepassingen in kinderkamers of andere omgevingen waar kinderen spelen. Het werken met een watergedragen meubellak vraagt wel om meer zorgvuldigheid. Het systeem waarmee je spuit moet helemaal vrij zijn van vervuilingen, en ook de omgevingsfactoren zoals temperatuur en luchtvochtigheid moeten stabiel zijn.

 

Meubellakken: vraag advies aan VVBHUSAN Industrial Coatings

Bij het bepalen van de juiste afwerking voor meubels komen veel factoren kijken. Je hebt niet alleen te maken met het soort systeem, maar ook met de eigenschappen van de ondergrond. Zo pas je voor fijnbezaagd, grofbezaagd en geborsteld eiken allemaal een ander systeem toe. Dat is nodig omdat stoffen in het hout reageren met stoffen uit de olie, wax of verf.

Bij VVBHUSAN Industrial Coatings helpen we je om het gewenste resultaat te behalen voor jouw meubels. Daarbij houden we rekening met:

  • De houtsoort, bijvoorbeeld eiken, MDF of fineer
  • Het gebruiksdoel, bijvoorbeeld als kast, aanrechtblad of tafelblad
  • De ruimte waarin het meubel komt, bijvoorbeeld in de badkamer, kinderkamer of keuken
  • De duurzaamheidseisen, zowel rondom milieu als kwaliteit
  • De apparatuur waarmee en de omgeving waarin je de lak aanbrengt

Door al deze factoren mee in overweging te nemen, komen we tot een systeem waar je prettig werkt én de eindklant het beste resultaat geeft.

Wil je meer weten over meubellakken of heb je vragen over de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Dat kan via 0162-561102 of info@vvbhusanindustrialcoatings.nl.