Actueel

Corrosiecategorieën: zo bepaal je het juiste verfsysteem voor metalen ondergronden

Heb je weleens een oude eettafel met stalen poten buiten gezet? Dan is de kans groot dat je al na een paar dagen de eerste roestplekken zag ontstaan. Staal dat voor binnen gebruik bedoeld is, overleeft het buitenklimaat maar kort. Terwijl je stalen tuinhek al jaren staat te stralen zonder sporen van roest. Waarin zit dit verschil? Dat heeft alles te maken met de coating van het metaal. In dit artikel lees je hoe dit komt en hoe we corrosie kunnen voorkomen.

Metaal beschermen tegen roest

Voordat we het gaan hebben over coatings, is het goed om te weten waarom metaal bescherming nodig heeft. Het antwoord op die vraag ligt in de scheikundige basis van het materiaal. Simpel gezegd bestaan metalen uit ijzeroxide (Fe2O3). Door die stof te verhitten en samen te voegen met andere stoffen, ontstaat metaal. Maar eenmaal in die vorm heeft ijzeroxide maar één doel: teruggaan naar de natuurlijk energie. Dit proces van oxidatie kennen we beter als roesten.  

Dat roesten gebeurt snel. Bescherm je nieuw metaal niet, dan is de eerste roest al snel zichtbaar. In de fabriek brengen producenten daarom al meteen een coating aan. Die beschermt het metaal in de opslagperiode. Ga je het metaal gebruiken om er een tafelpoot, machine of schip van te maken, dan heeft het extra bescherming nodig. Die bescherming komt in de vorm van een coating.

Corrosiecategorieën

Hoeveel extra bescherming nodig is, hangt af van de plek waar je het metaal gaat gebruiken. Dat is waar corrosiecategorieën in beeld komen. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de 5 categorieën volgens de norm van NEN-EN-ISO 12944-II:

Zoals je ziet biedt elke categorie een eigen niveau van bescherming. De stalen poot van je eetkamertafel heeft weinig te verduren. De coatings die we hiervoor gebruiken, vallen daarom in categorie C1. Een C1-coating is niet bestand tegen vocht. Daarom zie je al na een paar dagen buiten in de regen al de eerste sporen van oxidatie. Wil je metaal buiten gebruiken, dan moet het dus extra beschermen.

Het andere uiterste is een boorplatform op zee. Het metaal hierop heeft een hoop te verduren: zout water, UV-straling van de zon en aantasting door zeeorganismen. Dat vraagt om een goede coating, die tegen al deze factoren beschermt. En dat niet alleen. Staat een boorplatform een dag stil voor onderhoud, dan lopen de kosten in de miljoenen. Coatings moeten daarom niet alleen extreme omstandigheden aankunnen, maar ook jarenlang goed blijven.

Opbouwen coatingsysteem

Om de juiste bescherming te halen, is het aanbrengen van één laag verf meestal niet genoeg. Voor de hogere corrosiecategorieën bouw je daarom een coatingsysteem op. Dit bestaat uit meerdere verflagen met elk hun eigen kenmerken. Onderstaande factoren spelen een rol in de opbouw van een coatingsysteem:

Bindmiddel

De eerste stap bij het samenstellen van een coating, is het bepalen van de juiste bindmiddelen. Elk bindmiddel heeft specifieke eigenschappen die het geschikt maakt voor een specifiek doel. Zo is epoxy extreem hard, waardoor het bestand is tegen stoten. Maar onder invloed van UV-straling gaat de kwaliteit van epoxy snel achteruit. Polyurethaan is wél bestand tegen UV.

Wil je een metalen object beschermen tegen zowel stoten als zon, dan kies je dus voor een coatingsysteem dat beide bindmiddelen bevat. Bijvoorbeeld een grondlaag met epoxy en een aflak met polyurethaan. Zo behaal je voor elke omgevingsfactor de juiste bescherming. VVBHUSAN Industrial Coatings helpt je graag bij het bepalen van de opbouw van een verfsysteem.

Laagdikte

Naast het type verf, speelt de laagdikte een rol. Breng je een te dunne laag aan, dan verslijt die sneller dan een wat dikkere laag. Zo kunnen dezelfde coatings in een andere corrosiecategorie vallen als je de laagdikte aanpast. Dankzij onze jarenlange ervaring met het ontwikkelen van coatingsystemen, weten we precies waar we op moeten letten voor het beste resultaat.

Applicatie

Tot slot bepalen de manier van aanbrengen en factoren zoals de temperatuur en het dauwpunt tijdens het schilderen de uiteindelijke kwaliteit van de coating. Bij VVBHUSAN Industrial Coatings adviseren we je hier graag over, zodat je de levensduur van de coating maximaliseert.

Corrosiecategorieën en ISO-normeringen

Wereldwijd zijn de eisen waaraan een verfsysteem moet voldoen vastgelegd in de ISO-norm 12944. Hoewel het niet verplicht is om met deze norm te werken, geeft het wel een goed beeld van de te behalen kwaliteit en levensduur van een coating. Dat laatste staat – met of zonder ISO-certificering – altijd voorop bij VVBHUSAN Industrial Coatings. Adviseur Robin de Vries is NACE-gecertificeerd en heeft alle kennis in huis om een passend coatingsysteem samen te stellen.

Watergedragen coating metaal

Daarnaast loopt VVBHUSAN Industrial Coatings voorop in het samenstellen van watergedragen systemen. Deze zijn beter voor mens en milieu, onder andere omdat ze minder stankoverlast veroorzaken. Zeker in omgevingen waar mensen aan het werk zijn, biedt een watergedragen coating veel voordelen. Bovendien hebben ze meestal dezelfde eigenschappen als traditionele systemen, waardoor de kwaliteit minstens net goed is.

Wil je meer weten over een coatingsysteem voor jouw metalen object of heb je een specifieke vraag? Neem dan contact met ons op via info@vvbhusanindustrialcoatings.nl