Actueel

Thermisch gemodificeerd hout behandelen

Gevelbekleding kan je huis, tuinhuis, kantoor of schuur een prachtige uitstraling geven. Daarom kiezen veel mensen voor de mooiste en duurzaamste houtsoorten. Hierbij kun je denken aan Fraké , Ayous, Finti, Thermo vuren en Thermo grenen.

Het thermisch modificeren van hout is weer een nieuwe ontwikkeling op het gebied van verduurzaming. Het hout ondergaat een specifieke warmtebehandeling, waarbij het tussen de 180 en 200 ℃ wordt verhit. Hierbij worden geen chemische middelen toegepast, wat bijdraagt aan de populariteit van dit product. Dit modificatieproces leidt tot chemische veranderingen in de structuur van de celwand van het hout, waardoor het hout een langere levensduur krijgt. Met name zachthout is geschikt voor thermische modificatie. Zachthoutsoorten kunnen door middel van thermische modificatie namelijk van duurzaamheidsklasse 5 naar klasse 2 of zelfs 1 gaan. Ook voor andere houtsoorten kan dit bewerkingsproces voordelen opleveren, alhoewel de vooruitgang in duurzaamheid daar minder opmerkelijk zal zijn.

Het vergrijzen van Fraké, Ayous en ander thermohout

Hout vergrijst. Dat is iets wat alle houtsoorten doen wanneer ze worden blootgesteld aan zonlicht. De UV belasting zorgt ervoor dat de ware kleur uit het hout gehaald wordt. Je kunt dit het beste vergelijken met de menselijke huid: door de zon gaat het hout verkleuren. Hoe snel dat gaat, verschilt per houtsoort. De oplossing voor mensen is zonnebrand, bij hout is dat olie of beits. Thermohout staat erom bekend dat het redelijk beschermd is tegen vocht, maar niet tegen verkleuring. Sterker nog, het verkleurt razendsnel!

Wat verkleurt er dan? Dit is de verkleuring van het bakkingsproces wat er verdwijnt!  Daarom is het extra belangrijk om goed te behandelen.

De aandachtspunten van Fraké, Ayous en ander thermohout

Het lastige bij thermisch gemodificeerd hout is, dat niet alle behandelingen effectief zijn. Veel mensen kiezen ervoor om een beits te gebruiken, maar komen vervolgens van een koude kermis thuis. Er ontstaan soms lelijke vlekken, of de beits komt er na verloop van tijd gewoon weer af. Dit komt omdat veel beitsen ervoor kunnen zorgen dat het hout niet meer goed kan ademen door de extra laag over het hout. Bij thermohout is dit niet goed, omdat er stoffen in het hout zitten die eruit moeten kunnen. Het is daarom belangrijk om de beits goed en gelijkmatig aan te brengen, en een filmlaag te voorkomen.

Kies dus een olie of beits die goed hecht, en niet voor een laagje over het hout zorgt. Het gebruik van een olie of beits die specifiek bedoeld is voor het behandelen van Ayous, Fraké en bijvoorbeeld Red Cedar is dus eigenlijk het beste.

Kleur beits kiezen

Vervolgens kun je gaan nadenken over de kleur die je het hout wenst te geven. Ten eerste is het belangrijk om te bedenken of je een transparante of dekkende kleur wilt. Bij een dekkende kleur zie je de structuur van het hout niet meer, bij transparant nog wel. In de praktijk zien we dat de meeste mensen kiezen voor transparant in een natuurlijke 'hout-kleur'. Vaak zo dicht mogelijk bij de originele kleur van het hout, maar dit hoeft natuurlijk niet per se. Wat wel belangrijk is: hoe minder kleur er in een olie of beits zit, des te minder beschermt het tegen verkleuring en des te vaker dien je het aan te brengen. Een kleurloze beits of olie beschermt niet of nauwelijks tegen verkleuring, omdat pigment hierin ontbreekt. Bij houtsoorten met de zogenoemde bakkingskleur adviseren wij die tint op te zetten. Ook al is hij dan te donker, de bakkingskleur gaat wegvallen waardoor je de aangebrachte kleur overhoud en je een natuurlijke houtlook overhoudt.  

Ayous en Fraké behandelen

Het schilderen of spuiten van uw Ayous, Fraké en thermohout is eigenlijk erg gemakkelijk, mits het hout eerst goed schoon is. Vervolgens moet de olie of beits goed doorgeroerd worden, waarna je de olie of beits aanbrengt met een goede platte kwast of met jouw airless of airmix pomp. Voor de ultieme bescherming behandel je de plank helemaal rondom en breng je op kopshout een sealer aan die hiervoor bestemd is.  Zo voorkom je dat na verloop van tijd vocht in het hout trekt vanaf de achterkant. Dit zorgt voor allerlei problemen als vervorming, houtrot, schimmel en algen. Afhankelijk van het door jou gekozen product, breng je meerdere lagen aan. Dit staat aangegeven bij het specifieke product dat je kiest. Bij transparante producten geldt altijd: hoe meer lagen, des te donkerder de kleur. Plus: hoeveel lagen je aanbrengt, bepaalt ook de mate van bescherming.  Voorkom wel dat je een filmvormende laag aanbrengt, gezien de olie of beits juist in de ondergrond dient te trekken.

Thermisch gemodificeerd hout vergrijzen

Het vergrijzen van hout is voor veel mensen geen probleem, gezien zij dit mooi vinden. Je kunt dit dus ook gewoon laten gebeuren en ervoor kiezen om het hout niet te behandelen. Het hout is immers al beschermd tegen houtrot, schimmel en andere problemen (Dit is overigens niet bij alle houtsoorten zo, bijvoorbeeld bij Accoya of Thermo Radiata Pine moeten we het hout nog steeds behandelen met een product tegen o.a. schimmels.). Mocht je ervoor kiezen om je hout niet te behandelen, dan adviseren wij wel om de kopse kanten en de achterzijden van de planken wel te behandelen. Je komt hier immers nooit meer bij…

Wil je meer weten over thermisch gemodificeerd hout behandelen en welke producten je daarvoor kunt gebruiken? Neem dan contact met op via ons contactformulier.