Actueel

Blushing van verf: hoe ontstaat de witte waas in watergedragen lakken?

Zaten je nieuwe kozijnen gisteren nog strak in de lak, hebben ze na een nacht slapen opeens een witte waas. Je eerste reactie is om de schilder te bellen zodat hij zijn werk over kan doen. Ons advies? Wacht nog even af. De vorming van een witte waas is namelijk een bekend verschijnsel. Schilders noemen dit blushing. In dit artikel lees je hoe blushing ontstaat en waarom het geen kwaad kan.

Wat is blushing?

Blushing is het ontstaan van lichte, melkachtige vlekken of een witte waas in nieuw gelakte kozijnen. Deze witte waas komt tevoorschijn zodra je de laklaag blootstelt aan zonlicht en regen of condens. De kans op blushing is groter als de buitentemperatuur onder de 5 graden zakt en de luchtvochtigheid hoog is. Hoewel we de witte waas het vaakst zien bij houten timmerwerk, kan het voorkomen bij elke ondergrond die een watergedragen afwerking heeft.

Hoe ontstaat de witte waas in nieuwe verf?

Blushing komt onder andere voor bij watergedragen acrylaatlakken. Na het aanbrengen van zo’n lak, verdampt het water uit de verf. Zo ontstaat een harde verffilm. Deze uitharding of doordroging duurt vaak meerdere weken. Tijdens dit droogproces zitten er nog watergevoelige onderdelen in de laklaag. Die zijn goed in het vasthouden van water. Komen nieuw gelakte kozijnen in aanraking met condens of regen, dan houden de watergevoelige onderdelen dit vocht vast. Dat zie je als een witte waas.

Kan ik voorkomen dat er een witte waas ontstaat?

De kans op blushing is kleiner bij droog en warm weer. Plaats je kozijnen tijdens koud of heel vochtig weer, dan is er niets wat je kunt doen om een witte waas te voorkomen. Maatregelen zoals de verf langer later drogen in de fabriek of kozijnen langer binnen opslaan, hebben geen invloed op het ontstaan van blushing. Vaak  is de combinatie van te hoge laagdiktes en te lage temperaturen de oorzaak van blushing. Het proces begint pas na blootstelling aan direct daglicht.

Hoe lang duurt het voor blushing verdwijnt?

De witte waas op nieuwe verf gaat vanzelf weer weg. Dat gebeurt zodra de lak polymeriseert, oftewel helemaal droogt. Meestal is dit 2 tot 3 weken na het plaatsen van de houten kozijnen. Is het heel vochtig of koud, dan kan de uitharding wat langer duren. Goed om te weten: op de kwaliteit van de uiteindelijke verffilm heeft blushing geen invloed. Je hoeft dus niet opnieuw een voorlak aan te brengen.

Kan ik mijn houten kozijnen aflakken als er een witte waas op zit?

Het is beter om nog even te wachten met de afschilderwerkzaamheden tot de verkleuring weg is getrokken. Een aflaklaag sluit het verfsysteem wat eronder zit af. Daardoor duurt het proces van polymeriseren langer. Omdat de witte waas pas wegtrekt als de voorlak helemaal uitgehard is, kan het wegtrekken hiervan langer duren als je te snel begint met aflakken.

Heb je vragen over je aflaksysteem of twijfel je of er sprake is van blushing of iets anders? Neem dan contact met ons op. Dat kan via phagens@vvbhusanindustrialcoatings.nl